ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Ενημέρωση για τις αλλαγές που προβλέπει ο νέος νόμος για την εκπαίδευση στο εξωτερικό



Ντύσσελντορφ,  23.01.2012


Ενημέρωση για τις αλλαγές που προβλέπει ο νέος νόμος
για την εκπαίδευση στο εξωτερικό


Αγαπητοί γονείς,

τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα ερωτήματά σας σχετικά με το μέλλον των σχολείων μας και κατά επέκταση για το μέλλον των παιδιών μας. Τα ερωτήματα σας αυτά  αναφέρονται τόσο σε υπαρκτές, όσο και σε λαθεμένες "βεβαιότητες". Θα ήθελα λοιπόν να σας ενημερώσω, όσο γίνεται σαφέστερα, για την κατάσταση.

Οι μόνοι που μπορούν να σας ενημερώσουν αξιόπιστα είναι το συντονιστικό γραφείο μέσω των διευθυντών και των εκπαιδευτικών των σχολείων μας.
Και οι μόνοι που μπορούν να αρθρώσουν πειστικά προς κάθε ανώτερη γερμανική υπηρεσία και προς το γραφείο μας τα αιτήματα σας είναι οι οργανωμένοι φορείς σας, δηλαδή οι σύλλογοι γονέων, οι κοινότητες, οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι, οι ενορίες κλπ.

Ας δούμε λοιπόν πώς έχει η κατάσταση σήμερα 23. Ιανουαρίου 2012 (αν προσεχώς αλλάξει κάτι, θα σάς ενημερώσουμε εγκαίρως) :

Σύμφωνα με τον Νόμο  4027/2011 (ΦΕΚ 233 τ. Α’/04.11.2011):

Α)  Όλα τα λύκεια, εκτός από τα δίγλωσσα, καταργούνται σταδιακά. Οι τελευταίοι μαθητές, οι οποίοι θα εγγραφούν στο λύκειο κατά το σχολικό έτος 2012-2013, θα είναι εκείνοι που φοιτούν φέτος (τώρα) στην Γ’ γυμνασίου. Το 2013-2014 δεν θα υπάρχει πλέον η Α’ λυκείου, το 2014-2015 δεν θα υπάρχει η Β’ λυκείου και το 2015-2016 δεν θα υπάρχει η Γ’ λυκείου και με αυτό θα ολοκληρωθεί η κατάργηση των αμιγών λυκείων.
Είναι προφανές ότι όσοι μαθητές φοιτούν φέτος, δηλαδή τώρα στην Β’ και Α’ γυμνασίου, καθώς και σε όλες τις τάξεις του δημοτικού, δε θα μπορέσουν να φοιτήσουν στο λύκειο.
O τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ παραμένει προς το παρόν ο ίδιος. Ο νόμος δεν αναφέρει τίποτε για κατάργηση των εξετάσεων ή για την θεσμοθέτηση νέου τύπου εξετάσεων, άρα για την ώρα ισχύουν οι παλιές ρυθμίσεις.

Οι μαθητές της Α’ και της Β’ γυμνασίου και του δημοτικού, είτε θα μετεγγραφούν εγκαίρως στα γερμανικά σχολεία, είτε θα παραμείνουν στα σχολεία που φοιτούν τώρα μέχρι να τελειώσουν και την Γ’ γυμνασίου.

Β) Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια δεν θα κλείσουν. Θα εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι και την Γ’ γυμνασίου. Θα κλείνουν ή θα συγχωνεύονται με άλλα μόνο εκείνα, στα οποία ο αριθμός των μαθητών θα ελαττώνεται τόσο ή το εκπαιδευτικό τους επίπεδο είναι τόσο χαμηλό, ώστε να μη δικαιολογείται η διατήρηση τους (άρθ. 6, παρ. 1).

Τα διδακτικά τους προγράμματα θα προσαρμοσθούν κατά τρόπο ώστε, να εφαρμόζουν δίγλωσσο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο να επιτρέπει την κινητικότητα των μαθητών τους προς όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης  της χώρας  υποδοχής (αρθ. 5, παρ. 4, περ. β).
Στα σχολεία μας ήδη διδάσκονται από 9 ως 11 ώρες την εβδομάδα η γλώσσα, ο πολιτισμός, η γεωγραφία, η ιστορία και η ορολογία της Γερμανίας. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να διευρυνθεί και να ενισχυθεί.
Το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να ενισχύει αυτά τα νηπιαγωγεία, δημοτικά και λύκεια, εφόσον πληρούνται οι διατάξεις του νόμου.




Γ)  Δίγλωσσα σχολεία καθώς και  σχολεία με ενταγμένες τάξεις, τμήματα ή προγράμματα διδασκαλίας στα ελληνικά:
Οι τίτλοι σπουδών των σχολείων αυτών αναγνωρίζονται ως ισότιμοι των αντιστοίχων τίτλων των σχολείων της Ελλάδας, αν:
α) περιλαμβάνει τη βαθμολογία των μαθημάτων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και
β) οι ώρες όλων των μαθημάτων των διδασκομένων στην ελληνική γλώσσα είναι τουλάχιστον οκτώ κάθε εβδομάδα (αρθρ.6, παρ 5,6).

Δ) Τα μη ενταγμένα Τμήματα Εκμάθησης Μητρικής Γλώσσας,  δεν θα χρηματοδοτούνται πλέον (εκπαιδευτικοί, βιβλία, υλικό) από το Υπουργείο Παιδείας (αρθρ. 4, αρθρ. 5, παρ. 1 και αρθρ. 2, παρ. 1, περ. ζ). Εξαιρούνται τα τμήματα γλώσσας στο Lüdenscheid λόγω του μεγάλου αριθμού των μαθητών τους (αρθρ. 30, παρ. 1 και υπουργική εγκύκλιος Φ.816.41/575/124499/Ζ1/31.10.2011).

Με τιμή,
Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης
Δρ. Γεώργιος Βαρβάτης